Terapie afazie (recuperare limbaj post AVC)

Comunicăm pas cu pas

Terapia pentru afazie presupune susținerea pacientului în recuperarea limbajului în complexitatea sa (verbal, scris-citit) ceea ce conduce la terapia logopedică. Afazia reprezintă tulburarea de vorbire care afectează exprimarea și înțelegerea limbajului, afaziile fiind de tipuri diverse ce denotă faptul că limbajul poate fi mai mult sau mai puțin afectat.

În cazul în care nu discutăm despre o afecțiune progresivă precum bolile degenerative, afazia poate fi ameliorată în cursul evoluției sale, în funcție de gravitatea și extinderea leziunii.

Recuperarea limbajului se realizează în funcție de diferite aspecte, astfel încât vârsta pacientului, numărul accidentelor cerebrale, vor determina și posibilitatea recuperării.

Cauzele apariției afaziei

Simptomele afaziei

Tipuri de afazie

Afazia expresivă sau motorie este cunoscută și sub denumirea de afazie Broca ce caracterizează individul cu un debit total redus și înțelegerea limbajului în mare parte compromis.

Localizarea acestei leziuni se produce în emisfera stângă și în substanța albă subiacentă, incluzând uneori și ”insula Reil”.

Printre simptomele caracteristice enumerăm: producerea unor cuvinte cu fonemo incorecte, deficiențe gramaticale, deficiențe de sintaxă, articularea cuvintelor defectuoasă, reducerea comunicării, incapacitate expresivă și altele.

Afazia senzorială sau receptivă este cunoscută și sub denumirea de afazia Wernicke fiind caracterizată de tulburări accentuate ale limbajului și o producție verbală fluentă, normală din perspectivă fonetică, dar afectată profund semnatic.

Localizarea leziunii se face în circonvoluțiunea temporală posterială și cea parietală inferioară, în emisfera cerebrală stângă.

Printre simptomele caracteristice enumerăm: alterarea gravă a capacității de comunicare, lipsa de înțelegere a limbajului, folosirea, uneori a unui limbaj excesiv și accelerat, incapacitatea de înțelegere a limbajului scris și altele.

Afazia globală presupune leziuni cerebrale întinse, cuprinzând atât aria Broca cât și Wernicke, fiind cea mai gravă formă de afazie. Aceasta presupune pierderea totală a capacității de vorbire și de înțelegere a scrisului și cititului. În cazul acestei afazii comunicarea verbală este practic imposibilă, iar recuperarea are un prognostic extrem de rezervat.

Afazia amnestică cunoscută și sub denumirea de afazie nominală sau anomie se caracterizează printr-o tulburare a accesului lexical, în special pentru substantivele și adjectivele atributive. Manifestările cele mai întâlnite sunt caracterizate prin dificultatea de a găsi cuvântul adecvat sau repetiția cuvintelor sau frazelor, capacitatea de comunicare fiind ușor alterată.

Recuperare afazie: Cum poate fi îmbunătățită starea pacienților?

Preț ședință pentru terapie logopedică pentru afazie în centrul de terapie Realm din București

Ședință

1 ședintă x 50 minute
Lei 380

Terapie afazie - Abonament în centrul Realm

*De valabilitatea fiecărui abonament se poate beneficia pe o perioadă de maxim două luni, ulterior serviciile incluse în conținutul acestuia fiind anulate
Abonamentul se achită integral la prima ședință sau parțial, 50 % la prima ședință și 50 % la cea de a treia ședință.

Abonament terapie logopedică pentru afazie

4 ședinte x 50 minute
1520 Lei 1440
Abonamentul se achită integral la prima ședință sau parțial, 50 % la prima ședință și 50 % la cea de a treia ședință.

Abonament terapie logopedică pentru afazie

6 ședinte + 1 ședință gratis x 50 minute
Lei 2280

Logopezi recuperare post AVC în Realm în București

ȘTEFANIA Budacu

SPECIALIST LOGOPED

Terapie la centru/disponibilitate deplasări

Terapia afazică: Ce spun pacienții noștri?

Terapie afazie București - Unde ne găsești?

Terapie afazie - Întrebări frecvente

Situația fiecărui pacient variază inclusiv ținând cont de particularitățile acestuia, astfel încât nu există un răspuns unanim valabil. Astfel, evoluția pacienților ține cont de situația fiecăruia și de felul în care starea lor de sănătate avansează ori nu.

Ca în cazul oricărei terapii este de preferat ca aceasta să se realizeze în cabinetul specializat, însă în cazurile în care pacienților le este imposibilă deplasarea, ședințele pot fi efectuate și la domiciliul sau adresa solicitată de pacient. 

Recomandarea propice față de acest subiect este a specialistului, însă cu regularitatea frecvența se cere a fi zilnică. 

În recuperarea stării de sănătate starea emoțională a indivizilor joacă un rol extrem de important, motiv pentru care anxietatea și depresia trebuie monitorizate și susținute chiar cu ajutorul oricăror alte terapii.

Multe dintre practicile logopedice pot fi abordate și acasă, însă este necesar ca persoana care le realizează alături de pacient să se asigure de executarea corectă a acestora sub stricta recomandarea a specialistului logoped. 

Formular de programare

Scroll to Top