Terapia senzorială digitalizată în recuperarea copiilor

Cuprins

Terapia digitalizată și tehnologia

Terapia senzorială digitalizată ne permite să folosim mijloacele tehnologice pentru a întreprinde o terapie mai avansată, mai complexă, în recuperarea abilităților senzoriale ale copiilor. Din păcate, tehnologia este frecvent asociată cu un impact negativ asupra dezvoltării copiilor, dar acest lucru este însă o preconcepție formată la nivelul societății legată de tehnologie (Ricci et al., 2023). În realitate, folosirea tehnologiei aduce atât beneficii cât și dezvantaje dezvoltării copiilor drept urmare nu este recomandat să respingem utilitatea acesteia dacă metodele de intervenție sunt supravegheate de un specialist și au scopuri și bareme clare în recuperare. Tehnologia este ubicuă lumii moderne în care trăim, astfel interacțiunea cu aceasta este inevitabilă și nu poate fi respinsă. Contează mai mult cum o folosim și în ce scop pentru a ne asigura că ea are un impact pozitiv asupra vieții noastre. Desigur, termenul de tehnologie este foarte vast și cuprinde atât folosirea smartphone-urilor, petrecerea timpului în fața televizorului la desene animate, folosirea social media și a internetului de către copii și adolescenți cât și terapia digitalizată prin folosirea unui ecran inteligent. Dar, terapia senzorială digitalizată este foarte diferită față de celelalte și poate fi considerată “tehnologie” doar prin faptul că se folosește de un ecran inteligent extrem de complex, având însă utilitate terapeutică.

Ecranul inteligent în terapia senzorială digitalizată

Spre exemplu, ea nu are ca scop folosirea internetului, destinderea compulsivă în fața unui ecran sau înlocuirea joculețelor educative de grup și a interacțiunii umane. Ea are ca scop recuperarea unor abilități senzo-motorii prin alcătuirea unor exerciții care testează timpii de reacție, discriminarea stimulilor vizuali, echilibrul proprioceptiv, folosirea tuturor membrelor în mișcări ample și motricitatea fină, într-un mediu controlat și cu criterii măsurabile. În trecut, aceste exerciții se construiau și se executau prin mijloace clasice care au fost ulterior depășite în utilitate și eficiență de mijloacele digitalizate. Dacă vrei să măsori abilitățile de procesare vizuală, selectând timpii de reacție și discriminarea între stimulii vizuali ca exerciții-criteriu, vei reuși să faci lucrul acesta mai rapid și mai consistent dacă te folosești de un ecran decât dacă încerci să măsori aceleași abilități printr-un exercițiu cu materiale fizice. Ecranul inteligent elimină de asemenea varianța între sesiunile de măsurare, el poate fi calibrat să repete întocmai același exercițiu fără eroare spre deosebire de alte mijloace clasice. Așa cum am menționat într-un articol anterior, (link: Importanța-relevanța evaluărilor clinice) “repetabilitatea” sau coerența unui test psihologic stă la baza procesului de standardizare și duce la o măsurare mai bună. Așa și în terapia senzorială, dacă ai exerciții întreprinse de un ecran inteligent care le repetă aproape perfect cu același set de condiții stabilite de specialist, poți fi mai sigur când clientul tău face progrese pentru că ai o măsurare exactă a performanței lui de la sesiune la sesiune și poți calibra cu exactitate dificultatea fiecăreia. Ecranul inteligent susține și un istoric al fiecărei sesiuni pentru a ușura urmărirea progresului.

Un alt avantaj al mijloacelor digitalizate este factorul „noutate” pe care acestea îl aduc. În urmă cu câteva decenii era de neconceput complexitatea intervențiilor de terapie senzorială ce pot fi realizate. Acum, putem construi lumi virtuale ce se simt reale, povești pe care le putem transmite copiilor prin imagine, auz, prin mișcare, îi putem angrena în exerciții educative și paliative care îi captivează mai puternic dacă includem și elemente digitalizate.

Terapia senzorială digitalizată ca procedeu holistic

Terapia senzorială digitalizată este un procedeu holistic, ea determină cufundarea într-o lume a stimulării senzoriale care îmbină toate simțurile și este în special apreciată de copii pentru că le stârnește fascinația și le îmbogățește imaginația.  Integrarea senzorială este scopul principal al acestei terapii, fapt ce nu este posibil fără concordanța exercițiilor în stimulare. Combinația de stimuli vizuali, tactili, auditivi implementată sub forma unor exerciții proprioceptive de mișcări ample sau fine este specială terapiei digitalizate și face parte din suita de mijloace moderne prin care putem să susținem recuperarea senzo-motorie a copiilor. Un plan de intervenție terapeutic senzorial, serios și eficient, va dispune de mijloace digitalizate, aducând noutate și inovație atât intervenției cât și domeniului. Este important să îmbrățisăm aportul pozitiv al acestora și să învățăm să alcătuim intevenții cât mai eficiente pentru clienții noștrii. Terapia senzorială digitalizată nu exclude și nu își propune să înlocuiască mijloacele clasice de terapie senzorială. De altfel, nici nu ar fi indicat să le comparăm direct sau să considerăm că una este “mai bună” decât cealaltă. Terapia digitalizată este o intervenție de sine stătătoare cu validitate crescută în facilitarea recuperării copiilor, un procedeu modern de stimulare concomitentă a mai multor simțuri care merită să fie inclusă într-un plan de intervenție în funcție de nevoile copilului.

Referințe:

Ricci, R. C., De Paulo, A. S. C., De Freitas, A. K. P. B., Ribeiro, I. C., Pires, L. S. A., Facina, M. E. L., Cabral, M. B., Parduci, N. V., Spegiorin, R. C., Bogado, S. S. G., Chociay, S., Junior, Carachesti, T. N., & Larroque, M. M. (2023). Impacts of technology on children’s health: a systematic review. Revista Paulista De Pediatria, 41

Andrei Șerban
Psiholog clinician/Terapeut senzorial

Scroll to Top