Terapia pentru adulți – Află ceea ce nu ți se spune

Cuprins

Decizia de a merge la psiholog și a începe terapia nu este una ușoară. Există multe mituri legate de mersul la psiholog care ne pot face să amânăm această decizie. Nu de puține ori am auzit ideea că doar persoanele „nebune” merg la psiholog sau aceea că nu e nevoie să mergi să vorbești cu un străin când poți vorbi cu prietenii sau familia despre problemele tale. De asemenea, mai există și aspectul financiar de luat în calcul. În consecință, mulți oameni, care ar beneficia în mod real dintr-un proces terapeutic, amână sau refuză cu totul începerea acestuia. De aceea, este important de clarificat ce se întâmplă în cadrul terapiei și de ce merită să luăm în calcul posibilitatea de a ne adresa unui psiholog atunci când simțim nevoia.

În primul rând, este important să ne amintim că psihologii sunt specialiști în domeniul sănătății mintale, ei trec printr-o pregătire riguroasă reprezentată de câțiva ani de studiu în care acumulează cunoștințe legate de psihicul uman și cum funcționează acesta. Pe lângă studiul teoretic, un psiholog trece și printr-o formare profesională care presupune practică, având ocazia să-și exerseze și să-și perfecționeze abilitățile necesare acestei profesii. Așadar, atunci când ne adresăm unui psiholog cu o problemă de natură emoțională sau o dificultate legată de alte aspecte ale vieții noastre, putem avea încredere că are pregătirea necesară pentru a putea să ne ghideze în direcția potrivită. De asemenea, spre deosebire de prieteni și familie, psihologul poate și chiar trebuie să rămână neutru și să aibă o perspectivă cât mai obiectivă asupra problemelor cu care ne confruntăm. Scopul este să ne ajute să descoperim de unde vin problemele, de ce se manifestă în acest fel și ce putem face să ne fie mai bine. Uneori, în acest proces, vom descoperi propriile noastre tipare disfuncționale, lucruri pe care le facem sau moduri de a gândi care nu ne ajută, ba din contră, chiar ne sabotează, iar psihologul va fi acolo pentru a ne ajuta să le conștientizăm și să le corectăm.

Un alt aspect important de menționat este faptul că terapia reprezintă un spațiu sigur, în care nu ar trebui să existe judecată sau critică. Toate emoțiile și gândurile noastre sunt acceptate, toate pot fi dezvăluite, întrucât relația terapeutică se bazează pe încredere și acceptare a persoanei așa cum este ea. Pentru a putea avea loc schimbarea pe care ne-o dorim, mai întâi trebuie să privim lucrurile așa cum sunt ele în prezent, oricât de dureroase sau nefirești ni s-ar părea nouă. Un psihoterapeut bun ar trebui să ne facă să ne simțim înțeleși și să ne ajute să  conștientizăm faptul că toate trăirile noastre au un sens, ele nu apar din neant, ci apar ca să ne semnaleze ceva ce merită atenția noastră. Oricât de nelalocul lor ar părea unele gânduri sau emoții pe care le avem, în cadrul terapiei putem să le exteriorizăm, să le înțelegem mai bine, să le acceptăm și apoi să vedem ce putem face cu ele, în așa fel încât să putem să trăim în armonie și să putem avea o stare de bine. Atunci când, în sfârșit, putem vorbi despre lucrurile care ne frământă cu cineva care are capacitatea de a le întelege și a le da un sens, efectul este unul foarte eliberator și benefic. Sunt persoane care raportează o îmbunătățire a stării lor psihologice după o singură ședintă de terapie!

Nu în ultimul rând, este în beneficiul nostru să începem să dăm cel puțin aceeași importanță sănătății noastre psihice precum cea pe care o dăm stării de sănătate fizică și să încercăm să o întreținem cât mai bine. Dacă atunci când ne doare ceva sau avem o problemă de natură medicală, mergem la medic pentru a o rezolva, este important să facem același lucru și când ceva ne deranjează pe plan psihic.

Ca și concluzie, în ciuda miturilor și stereotipurilor existente, atât studiile cât și experiența multor persoane care au trecut deja printr-un proces terapeutic ne arată că terapia este un instrument de vindecare eficient, cu multe beneficii și la îndemâna noastră, așadar trebuie doar să luăm decizia de a începe.

Mara Romonți
Psihoterapeut

Scroll to Top