Terapia oncologică – beneficii și provocări

Terapeutul care consiliază pacientul oncologic și familia acestuia este psiho-oncologul.

El are un rol dificil: este cel care ar trebui să fie lângă cel suferind, în spital, atunci când acesta primește diagnosticul și să îi ofere suportul de urgență necesar. El este cel care ar trebui să ajute persoana diagnosticată într-o primă etapă de refuz, în următoarea etapă de furie, să îl ajute să treacă prin negociere și prin etapa de depresie. Și, după ce are loc acceptarea, tot terapeutul va fi cel care va ține scara emoțională pe care el va urca, din nou, la suprafață.

Avem sădită în noi frica de moarte, deși moartea este la fel de reală ca și viața. Începem să murim din clipa în care ne naștem, iar această conștientizare ne-ar aduce mai mult bine în viață: mai multă bucurie de a zâmbi, mai multă bucurie de a vedea lumina și de a face planuri, mai multă iertare și îngăduință pentru noi înșine și pentru cei de alături.

Boala oncologică nu este nici blestem, nici pedeapsă. Este o boală care a devenit mai mult cronică decât mortală, deoarece speranța de viață a crescut datorită tratamentelor.

Este importantă educația, la fel ca în orice alt domeniu: screening la primele semne că ar fi ceva “altfel”, controale și analize medicale. Multe persoane nu se prezintă la medic în timp util fiindcă le este frică… le este frică să audă un diagnostic, care, spus în timp util și începând tratamentul, salvează viața sau o prelungește considerabil.

Ce nu face psiho-oncologul?

 Nu caută vinovați, nu caută scuze, nu poate lua sau prelua durerea persoanei, nu este membru al familiei și nu poate oferi vindecare.

Ce poate face psiho-oncologul?

 Poate ajuta clientul să găsească răspuns la întrebările pe care le are, îl poate susține în modificarea stilului de viață (dacă el consideră că a făcut greșeli) și în găsirea celui mai potrivit drum în acest sens, îl poate ghida în asumarea gândurilor, a cuvintelor și a comportamentelor pe care le manifestă și îl încurajează să facă ceea ce consideră că este mai bine pentru el.

Atitudinea pacienților față de această boală este diferită: unii, trecând de șocul anunțului inițial, își asumă întru-totul boala și tratamentul, în timp ce alții nu doresc să știe, delegând, mai mult sau mai puțin direct, familiei rolul de a conduce terapia.

Există grupuri de suport pentru pacienți – grupuri în cadrul cărora indivizii sunt împărțiți pe vârste, pe sexe, pe tipul de afecțiune; există, de asemenea, grupuri de suport pentru familiile pacienților oncologici. Recomandăm cu tărie participarea acestora și a familiilor la aceste grupuri de suport, deoarece beneficiile sunt importante: există șansa de a împărtăși experiența sa altor persoane aflate în situații similare, și poate învăța de la aceștia modalități de coping, de adaptare, și poate noi metode de tratament. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestor întâlniri, cu exerciții de comunicare asertivă, de reflectare asupra propriei persoane și nevoi în egală măsură cu nevoile celorlalți pacienți si familiei, au șanse mai rapide de echilibrare și de a lua deciziile care să asigure succesul tratamentelor.

Sunt cunoscute experimentele făcute cu mai multe pahare în care s-a pus apă din aceeași sursă, iar după aceea fiecare pahar a fost expus unor stări diferite: asupra unora s-au proferat cuvinte urâte, în timp ce asupra altora s-a manifestat mulțumire, iubire, recunoștință. La final, făcându-se analiza, s-a constatat că structura moleculară a apei era diferită în primele pahare față de cele din grupul asupra cărora s-au manifestat stări pozitive. Organismul nostru conține 70% apă, deci fiecare cuvânt și fiecare gând are o influență importantă asupra stării de sănătate și chiar la nivel de ADN.

Evident, cu toții murim.

Ce este moartea? Iată o întrebare de al cărei răspuns depinde starea noastră și a familiei la aflarea unor diagnostice grele sau a unor întâmplări nefericite care ne separă de cei dragi.

Într-o zi, fiecare va pleca de aici… Trebuie, însă, să conștientizăm că murim o singură dată, dar trăim în fiecare zi!

Budacu Ștefania
Psiho-Oncolog

Scroll to Top