Rolul psihoterapiei în evoluția pacientului cu boală oncologică
În ultimii ani a început să se discute și la noi despre rolul psihoterapiei în evoluția pacientului cu boală oncologică. Destul de târziu, dar bine și acum, în contextul în care toată mass-media anunță explozia cazurilor de cancer în țara noastră.
Psihoterapeutul oncologic are un rol extrem de important în cadrul procesului bolii pacientului, rolul său fiind acela de a echilibra atât pacientul, cât și familia acestuia și / sau grupul de prieteni.
Sarcina psiho-oncologului este aceea de a prelua pacientul din faza de primire a diagnosticului și, cunoscând foarte bine dosarul medical, să-l pregătească atât pe bolnav cat și pe familia acestuia.
Pregătirea pacientului
Pacientul trebuie pregătit din multe puncte de vedere: primirea diagnosticului, acceptarea diagnosticului, acceptarea unei variante de tratament, acceptarea unei variante de intervenție acolo unde este cazul și există posibilitatea – pe de altă parte, acceptarea asistenței paliative acolo unde se impune.
Sunt pacienți care nu vor să știe diagnosticul și preferă ca toate discuțiile să se poarte între personalul medical și familie, după cum sunt și pacienți care doresc ca familia să nu știe nimic și ei preiau întreaga responsabilitate a tratamentului, a terapiei și a consecințelor acestora.
Primirea diagnosticului
Cel mai dificil moment este primirea diagnosticului, atunci când pacientul trece prin cele cinci etape: negare, furie, negociere, depresie și acceptare. Ghidarea pacientului prin acest labirint de explozii emoționale, presupune din partea terapeutului mult calm și echilibru, și mai ales dragoste și înțelegere față de semenul în suferință.
Rolul familiei
De partea cealaltă a balanței se află familia, care ar trebui să fie factorul de echilibru pentru pacient și să-i transmită nu doar “Fii puternic”, cât mai ales “Te iubim”. Această dragoste este confirmată de atitudinea deschisă, de o stare pozitivă emoțională – nu de lacrimi și nu de disperare! Spunând bolnavului că noi știm că este o persoană puternică, că a mai trecut și prin alte probleme – ceea ce facem este, de fapt, să punem o presiune enormă asupra lui și să îi încredințăm lui responsabilitatea reușitei tratamentului.
Ghidajul oferit de psiho-oncolog
Ceea ce terapeutul trebuie să-l ajute pe pacient să înțeleagă este faptul că boala nu este nici blestem, nici pedeapsă– ci se poate întâmpla oricui, la vârste din ce în ce mai mici.
Psiho-oncologul îl însoțește pe pacient de-a lungul parcursului lui, printre consultații, tratamente cu efecte uneori dificil de suportat din punct de vedere atât fizic cât și psiho-emoțional, îl poate ajuta cu privire la tot ceea ce înseamnă comunicare (cu partenerul de viață, copii, rude, prieteni); nu este simplu, nici ușor, iar un terapeut are mai mulți pacienți aflați în această situație – presiunea asupra lui este semnificativă!
La noi acest statut nu este discutat așa cum ar trebui, iar rolul terapeutului oncolog este de multe ori neglijat, în detrimentul echilibrului pacientului și al familiei acestuia.
Ștefania Budacu
Psiho-oncolog