Tulburări în cadrul unui AVC
În cazul unui accident vascular cerebral, printre problemele care pot apărea sunt deficitul motor și tulburarea de limbaj. De deficitul motor se ocupă kinetoterapeutul, iar de tulburare de limbaj se ocupă psihologul specializat în terapia logopedică.
Despre procesul de recuperare
Procesul de recuperare este unul dificil, de cele mai multe ori, implicând resurse financiare și psiho emoționale, pe lângă starea dificilă a pacientului, asupra căruia impactul unei asemenea schimbări este deosebit de puternic și agresiv. Pacientul devine dintr-o dată, dintr-o persoană activă și integrată socio profesional, o persoană tarată, dependentă, incapabilă de a lua decizii uneori și care poartă un sentiment nejustificat de rușine și vinovăție.
Variante de recuperare
Cele două variante de recuperare sunt, așa cum am mai discutat, internarea într-o clinică de specialitate sau realizarea terapiei la domiciliu – fiecare având plusuri și minusuri, în funcție și de specificul psiho emoțional al pacientului și familiei. Evident, într-o comparație a celor două variante, câștigătoare ar fi cea a terapiei la domiciliu.
Actori implicați, nevoi și dorințe
Cei doi actori implicați sunt terapeutul și pacientul cu familia.
Ce dorește pacientul? Sigur, el dorește să evolueze cât mai repede și, de cele mai multe ori este dispus să muncească din greu pentru asta.
Ce nevoi are pacientul? Pentru că nevoile sunt diferite de dorințe… El are nevoie de ordine, program fix care să alterneze corect lucrul cu odihna si hrana, are nevoie de prieteni (de cele mai multe ori el însă îi gonește, se izolează fiindcă este acea stare de rușine, nu vrea să fie văzut slab și dependent) și de comunicare.
Ce vrea terapeutul? Desigur, recuperarea cât mai rapidă a pacientului! Ce nevoi are terapeutul – fiindcă si el are nevoi, iar nevoile sale sunt orientate tot către bolnav!
Are nevoie de comunicare reală cu familia, practic se face echipă! Are nevoie de o cameră luminoasă și ordonată, o oglindă, alfabetar cu litere si cifre, mănuși și comprese sterile – lucruri care vor fi folosite la nevoie, în cazul în care pacientul manifestă, de exemplu, apraxie buco-linguală sau alte deficite în coordonarea musculaturii aparatului fono-articulator.
Pacientul – cartea de vizită
La Centru REALM lucrează terapeuți acreditați, specialiști care își fac cu pasiune meseria și care înțeleg bine trauma prin care trec pacienții ce necesită îngrijiri la domiciliu. Venim către dumneavoastră cu dorința de a vă simți înțeleși, de a vă ajuta să vă reveniți și să vă reluați activitatea.
Pacientul este cartea noastră de vizită!
Ștefania Budacu
Psiho-oncolog/Logoped