Introducere
Despre accidentul vascular cerebral se găsesc o mulțime de date pe internet, clasificări, cauze și modalități de prevenție. Dincolo de ceea ce găsim ca informație tehnică, medicală, accidentul vascular cerebral este un eveniment grav care se poate întâmpla oricui și trebuie să fim conștienți de ceea ce înseamnă recuperarea.
Tipuri de accident vascular cerebral
Un accident vascular cerebral poate fi ischemic sau hemoragic. Într-un accident vascular ischemic se formează un cheag de sînge care blochează circulația sângelui. În cazul unui accident vascular hemoragic, se produce hemoragie prin ruperea unor vase – în cazul despre care vorbim, vase din creier. Aria din creier responsabilă de limbaj se află în emisfera stângă, adică dacă se produce un accident vascular în această zonă, pacientul va avea tulburări de limbaj sau afazie.
Clasificarea afaziilor
S-au făcut mai multe clasificări ale afaziilor, dintre care cele mai cunoscute sunt:
1. Afazia motorie: pacientul înțelege tot ce i se comunică, știe ce vrea să spună, dar nu poate articula; în cadrul acestei afazii, prin afectarea limbajului verbal poate fi afectat și limbajul mimico-gestual – pacientul nu mai este capabil să arate în mod explicit ceea ce-și dorește, gesturile lui nemaiavând sensul dorit. Totodată, prin afectarea limbajului verbal, de cele mai multe ori se produce și afectarea limbajului scris-citit, calculul matematic, orientarea în schema corporală.
2. Afazia senzorială: este tulburarea de limbaj în care se păstrează pronunția corectă a sunetelor, dar este viciată înțelegerea mesajului transmis și primit. Cu alte cuvinte, pacientul nu va înțelege ce i se spune, iar mesajul pe care îl va transmite ca răspuns va fi lipsit de sens.
3. Afazia mixtă, care le înglobează pe cele anterioare și în cadrul căreia pacientul nici nu poate articula, nici nu înțelege ce i se spune. Este cea mai gravă formă de afazie.
Funcționarea mușchilor și creierului în vorbire
Vorbim cu ajutorul unor mușchi: buze, limbă, obraji, palat moale, corzile vocale și diafragma – care este implicată în actul respirator, deoarece vorbim doar pe expir; dacă am vorbi pe inspir nu s-ar mai înțelege mare lucru.
Creierul este asemenea unui păpușar care își bagă degetele în păpuși (a se citi “în mușchi”) și le dirijează. Pentru fiecare sunet, mușchii aceștia se poziționează diferit iar gura ia forma următorului sunet (verificați diferența de pronunție dintre MA și MU și veți constata mișcarea buzelor pentru cea de a doua silabă).
Recuperarea limbajului după AVC
Învățăm să vorbim până pe la trei ani, după care rafinăm limbajul. În cazul unui accident vascular, recuperarea limbajului durează minim 4 luni, în funcție de gravitate, întinderea și profunzimea accidentului vascular, vârsta pacientului, gradul de întreținere al creierului, fondul genetic – și un rol extrem de important îl are suportul familiei. Sunt pacienți care au o evoluție extraordinar de bună datorită suportului psiho-emoțional și financiar acordat de familie și sunt pacienți care, deși ar avea șanse, se pierd din cauza lipsei acestui suport.
Stadiile evoluției în recuperarea limbajului
Nu există un algoritm în ceea ce privește recuperarea limbajului, trebuie să se țină cont de caracteristicile medicale, psiho-emoționale și de disponibilitatea fiecărui pacient, și mai cu seamă de nivelul de la care este preluat: cât timp a trecut de la accidentul vascular, cât a fost stimulat emotional și cognitiv, nivelul de înțelegere al mesajului primit, gradul de implicare al familiei.
Recuperarea ține cont de stadiile evoluției umane: sunet, silabă, cuvinte bisilabile și polisilabice, aspecte legate de gramatică, orientare în schemă corporală, limbaj scris-citit, calcul matematic.
Impactul AVC asupra comportamentului și funcțiilor corporale
Uneori, prin poziționarea accidentului vascular și afectarea unor anumite zone din creier, se modifică și comportamentul pacientului, care poate deveni agresiv (zona frontală este responsabilă de aceste simptome), poate fi afectat văzul (în occipital), deglutiția (înghițirea, leziuni în trunchiul cerebral) sau dorința de recuperare, caz în care pacientul refuză să coopereze, chiar dacă ar avea șanse maxime de recuperare.
Importanța inițierii imediate a recuperării
Recuperarea trebuie să înceapă imediat ce semnele vitale ale pacientului sunt stabile. Amânarea recuperării, în ideea de odihnă a pacientului, nu este cea mai bună idee; se va lucra în măsura în care rezistența lui o permite, dar cu cât începe mai devreme, cu atât este mai bine.
Alte forme de recuperare
În afară de recuperarea limbajului și cea motorie, se recomandă și psihoterapie, deoarece schimbarea este profundă, puternică, cu profund impact negativ asupra vieții sociale a individului. De multe ori invalidant, accidentul vascular cerebral este un eveniment de temut în viața oricui.
Cauzele accidentului vascular cerebral
Dintre cauzele producerii accidentului vascular amintim sedentarismul, obezitatea, tulburările de circulație, problemele cardiologice – aritmie, hipertensiune – și factorii genetici.
Ștefania Budacu
Specialist Logoped