Linia Vieții – Cum să te cunoști mai bine

Cuprins

Psihoterapia presupune multe forme de abordare pe care terapeutul le adoptă în încercarea de identificare a realelor scenarii și probleme cu care clientul se confruntă în scopul construirii unui plan de acțiune corect. Printre altele, una dintre aceste tehnici este linia vieții.

Aceasta tehnică este utilizată pentru a aduce în fața clientului povestea vieții lui, așezată în capitole, ordonată după etape, permițând o observație clară a momentelor cheie care s-au petrecut în viața sa, momente ale căror consecințe s-au răsfrânt asupra sa lăsând urme importante care au condus la nevoia actuală de a înțelege ce anume se întâmplă cu acesta.

Linia vietii este o tehnică ce implică un efort analitic deosebit și multă răbdare. Atunci când privim la evenimentele ce s-au desfășurat în viață noastră trebuie să ne gândim, să reflectăm la ceea ce s-a petrecut și la ce a adus acel aspect nou în viața noastră.

Spre exemplu: ce resurse am luat din această întâmplare? Ce am învățat? Cum m-a schimbat această experiență?

Multe dintre resursele pe care le avem în prezent se datorează experiențelor din trecut.

Pot să folosesc strategiile care m-au ajutat în momentele anterioare și în prezent?

Prin această tehnică ne înțelegem valorile, credințele, greșelile și deciziile.

Cum se folosește?

Din punctul de vedere al realizării sale, aceasta nu este deloc dificil de realizat și poți să faci asta oricând, ori de câte ori simți că vrei să privești asupra vieții tale în ansamblu, te-ai împotmolit în trăirile tale sau vrei să te cunoști mai bine.

Aplică…

Trasează o linie pe o foaie albă și începe să notezi experiențele viața.

Începând cu cea mai veche pe care ți-o amintești, poți adăuga toate experiențele care pentru tine au însemnat ceva, fie ele negative sau pozitive.

Pe linie se adaugă evenimente ale vieții precum nașterea ta și a altor membri ai familiei, căsătoria, decesul, mersul la scoală, la facultate, etc.

În afară de evenimentele obișnuite, mai sunt și cele care pentru tine, poate, au însemnat ceva foarte important:

Câteva exemple?

Evenimente care au cauzat o schimbare semnificativă în viața ta.

Momente dificile, perioade de confuzie, situațiile de criză prin care ai trecut.

Momente marcante care poate s-au întâmplat înainte de nașterea ta, dar care te afectează și pe tine.

Atenție!

Nu este nevoie să te grăbești. Acest proces este lent și de lungă durată.

Oferă-ți timp pentru autocunoaștere și autoanaliză. Dă-ți voie să simți ceea ce ai trăit, să procesezi informația și să observi ceea ce ai învățat din situațiile trecute.

Ca să înțelegi unde te aflii, este nevoie să înțelegi prin ce experiențe ai trecut, experiențe care te-au condus pe un drum sau altul și care te-au construit așa cum ești astăzi.

Cunoașterea de sine este un proces continuu și profund care îți permite să explorezi straturile tale interioare și să descoperi adevărata ta identitate.

Tu când ai lucrat ultima oară cu tine și cât de multe ai descoperit?

Ruxandra Dragomir
Psiholog Clinician

Scroll to Top