Kinetoterapia – parte din evoluția copiilor cu autism

Cuprins

Kinetoterapia poate juca un rol valoros în dezvoltarea generală a copiilor cu autism, desi este important de menționat că autismul este în primul rând o tulburare de neurodezvoltare, iar terapia fizică, singură, nu poate „vindeca” sau trata simptomele de bază ale autismului. Cu toate acestea, terapia fizică poate aborda provocări și comorbidități specifice cu care se pot confrunta copiii cu autism, ceea ce le poate îmbunătăți calitatea generală a vieții și bunăstarea.

Iată câteva moduri prin care kinetoterapia poate fi benefică pentru copiii cu autism:

  1. Dezvoltarea abilităților motorii: Mulți copii cu autism pot avea întârzieri sau dificultăți în dezvoltarea abilităților motorii brute și fine. Kinetoterapia îi poate ajuta să-și îmbunătățească coordonarea, echilibrul, forța și abilitățile motorii fine, făcându-le facilă participarea la activitățile și sporturile de zi cu zi.
  2. Integrarea senzorială: Dificultățile de procesare senzorială sunt frecvente la persoanele cu autism. Terapia fizică poate încorpora tehnici de integrare senzorială pentru a ajuta copiii să proceseze mai bine informațiile senzoriale, ceea ce duce la o autoreglare îmbunătățită și la o scădere a provocărilor senzoriale.
  3. Tonusul muscular și forța: Unii copii cu autism pot avea probleme cu tonusul muscular, care le poate afecta postura și mișcarea. Terapia fizică poate lucra la îmbunătățirea tonusului și al forței musculare, ajutând copiii să se miște mai confortabil, mai eficient și să adopte o postură corectă.
  4. Coordonarea și conștientizarea corporală: Terapia fizică poate îmbunătăți simțul copilului de conștientizare a corpului și orientare spațială, ceea ce poate susține activitățile din viața de zi cu zi și interacțiunile sociale.
  5. Echilibrul și mersul: Copiii cu autism pot avea probleme cu echilibrul și mersul pe jos.

Terapia fizică poate aborda aceste probleme pentru a promova un mers mai încrezător și mai coordonat.

  • Jocul motor brut și exercițiile fizice: Kinetoterapia poate încorpora exerciții și activități bazate pe joacă, ceea ce reprezintă o modalitate distractivă și antrenantă pentru copii de a lucra la dezvoltarea lor fizică și pentru a promova spiritul ludic.
  • Promovarea interacțiunii sociale: Sesiunile de kinetoterapie pot fi, de asemenea, o oportunitate de interacțiune socială și de construire a relațiilor, deoarece terapeutul și copilul pot lucra împreună la diferite activități fizice.
  • Reducerea comportamentelor provocatoare: prin îmbunătățirea abilităților fizice ale unui copil și ajutându-l să gestioneze sensibilitățile senzoriale, kinetoterapia poate contribui la reducerea comportamentelor provocatoare asociate adesea cu autismul.

Este esențial de reținut faptul că obiectivele și abordările specifice ale kinetoterapiei pentru copiii cu autism ar trebui să fie adaptate nevoilor și abilităților individuale ale copilului. Colaborarea între părinți, îngrijitori, profesori și profesioniști din domeniul sănătății este crucială pentru a crea un plan de tratament cuprinzător și eficient.

În plus, kinetoterapia este adesea doar o parte a unei strategii de intervenție mai largă, care poate include și logopedie, terapie ocupațională, terapie comportamentală și sprijin educațional pentru a răspunde diferitelor nevoi ale copiilor diagnosticați cu TSA.

Analizând câteva experiențe și perspective personale pe care le-am adunat din interacțiunile și conversațiile cu oameni din medii diverse și lucrând alături de persoane cu tulburări din spectrul autist, pot să aduc la suprafață faptul că disciplina kinetoterapiei, este una dintre cele mai importante metode, ce contribuie la îmbunătățirea bunăstării fizice a oamenilor, a independenței și a calității generale a vieții. Ea implică răbdare, empatie, flexibilitate, creativitate, comunicare, colaborare, adaptabilitate, angajament și o înțelegere profundă a nevoilor unice ale fiecărui om.

Angel Pădureț
Specialist Kinetoterapie

Scroll to Top