Jocuri inventive pentru promovarea motricității grosiere chiar la tine acasă

Cuprins

De multe ori ne descurajăm simțind că nu facem suficient pentru copiii noștri ori pur și simplu ne pierdem răbdarea în așteptarea următoarei ședințe la care piticul va avea ocazia să exerseze și mai multe în beneficiul flexibilității sale.

Totuși, există o mulțime de jocuri pe care le-am putea implementa chiar la noi acasă și care nu doar că ar fi în beneficiul motricității celui mic, ci ar susține și mai mult consolidarea relației voastre.  

Iată mai jos 10 idei de super jocuri cu care vă puteți distra, în timp ce lucrați, chiar în căminul vostru.

1. Patinaj cu șosete: – Așezați câteva prosoape pe o suprafață netedă a podelei sau unele obstacole cu perne și puneți-vă copilul pe șosete pentru a „patina” în jurul lor. Acest lucru promovează echilibrul și coordonarea.

2. Cursă cu obstacole: – Configurați o cursă de obstacole interioară folosind perne, scaune și alte articole de uz casnic. Pune-ți copilul să navigheze prin curs, târându-se pe sub mese, sărind peste perne și ținându-și echilibrul pe o linie desemnată.

3. Bowling în sufragerie: – Amenajează o pistă de bowling folosind jucării moi sau sticle de plastic ca popice și o minge moale ca minge de bowling. Acest lucru încurajează țintirea, aruncarea și echilibrul.

4. Șotron: – Creați o grilă cu forme diferite în loc de numere. Strigă o formă, iar copilul tău trebuie să sară la acea formă. Acest lucru adaugă un element cognitiv activităților motorii grosiere.

5. Dance Freeze: – Redați muzică și puneți copilul să danseze. Când muzica se oprește, îngheață pe loc și trebuie să rămână nemișcat până muzica reîncepe. Acest joc ajută la abilitățile de auz, echilibru și controlul muscular.

6. Cursa de șosete și linguri: – Așezați o minge sau un obiect mic pe o lingură și puneți-vă copilul în echilibru în timp ce merge dintr-un punct în altul prin casă, cu fața și apoi cu spatele. Acest lucru îmbunătățește coordonarea, echilibrul mână-ochi și orientare în spațiu.

7. Aruncarea țintei: – Creează ținte folosind cercuri de gimnastică, perne sau forme lipite pe podea. Puneți copilul să arunce săculeți de fasole sau bile moi pe ținte, urmărind precizia.

8. Color Hunt: – Așezați cartonașe colorate sau bucăți de hârtie în jurul camerei. Strigă o culoare, iar copilul tău trebuie să alerge să ia cartonașul de culoare respectivă și să atingă ceva din cameră de aceeași culoare. Acesta combină abilitățile motorii brute cu recunoașterea culorilor și orientarea în spațiu.

9. Covrigi de yoga: – Introduceți ipostaze de yoga simple pentru copii. Folosește carduri cu imagini sau o aplicație de yoga pentru a-i ghida prin ipostaze care îmbunătățesc flexibilitatea, forța și echilibrul.

10. Minigolf de interior: – Creați un teren de minigolf folosind obiecte de uz casnic pentru a realiza rampe, tuneluri și cupe. Utilizați o minge moale și o crosă de golf improvizată pentru a ghida mingea pe parcurs, îmbunătățind coordonarea, abilitățile grosiere și precizia. Aceste jocuri nu numai că promovează activitatea fizică, dar și îmbunătățesc abilitățile motrice grosiere, plăcute pentru copii. Nu uitați să adaptați aceste activități în funcție de vârsta și abilitățile copilului dvs. și acordați întotdeauna prioritate siguranței.

Angel Pădureț
Specialist Kinetoterapie

Scroll to Top