Influența memoriei psihosociale asupra familiei moderne

Cuprins

Familia modernă reprezintă schimbarea mentalității în societate și este încă întâmpinată cu anumite dificultăți de unele persoane.

Pentru a vedea ce s-a schimbat și de ce, este nevoie să analizăm situația familiei tradiționale.

Ce este familia tradițională?

Ca și caracteristici, familia tradițională era bazată în general pe necesitate mai degrabă decât pe iubire.

Căsătoriile erau aranjate și ascundeau diverse motive, fie că erau pentru anumite beneficii sau constrângeri sociale pornite de la mentalitatea colectivă că a-ți întemeia o familie este o datorie și nu te vei realiza în viață fară îndeplinirea acestui scop.

Divorțul se realiza greu, iar oamenii nu vedeau acest lucru ca pe un semn bun. O persoană care era singură,  nu avea o reputație bună.

În familia tradițională, erau roluri bine stabilite între bărbat și femeie: bărbatul era “stâlpul familiei”, cel care muncește, iar femeia este cea care are grijă de copii și de casă.

Familia modernă, schimbarea mentalității în societate:

În prezent, familia modernă este preponderentă și preferată de tineri. Ea a dus la modificarea familiei tradiționale prin dezvoltarea și emanciparea femeii. Rolurile din familie s-au schimbat complet, iar acum bărbatul nu mai este singurul stâlp al casei.

Femeile pun mult mai multă importanță pe carieră și dezvoltare personală, devin egale bărbatului pe plan economic, social, profesional.

În familia modernă divorțul este ușor de obținut, iar ideea cum că partenerii trebuie să rămână împreună orice s-ar întâmpla, dispare. Persoanele care suferă abuzuri și devin victime ale violenței domestice ies mult mai repede din relație.

Pe ce piloni se construiește familia modernă?

Familia modernă este constituită prin sentimente de dragoste, respect și loialitate.

Oamenii sunt mai independenți financiar și nu mai este nevoie să depindă de partener, având nevoie de el că să supraviețuiască.

Dispare ideea că trebuie să avem un singur partener și să trăim cu acesta toată viața. Viața romantică și de cuplu devine mai diversă și mai flexibilă.

Schimbările care au loc în societatea modernă privind familia, sunt încă privite ca pe o amenințare de către unele persoane. Trebuie să se țină cont de faptul că în trecut, multe familii erau nefericite și trăiau împreună din obligație. Violența domestică era un element obișnuit în familia tradițională, însă pentru familia modernă acest lucru nu mai este tolerat. 

Se căștigă respectul reciproc și înțelegerea. Partenerii se apropie unul de altul pentru că se îndrăgostesc și se cunosc fară să apară obligații și constrângeri, tot odată se pot despărți foarte ușor, iar aici câștigă diferența de valori și opinii care poate deveni un impediment în relație.

Ruxandra Dragomir
Psiholog clinician

Scroll to Top