Caută
Close this search box.

Importanța terapiei ABA la copii

Cuprins

Prezentare proprie

Voi începe prin a spune că sunt studentă în anul III la facultate, specializarea Psihologie și totodată terapeut la un centru pentru copii pentru care Terapia ABA reprezintă soluția recuperării lor.

Ce este Terapia ABA?

Terapia ABA, sau analiza comportamentală aplicată, este o formă de terapie comportamentală care se bazează pe teoria învățării. Această terapie se concentrează pe îmbunătățirea comportamentului prin identificarea și modificarea antecedentelor și consecințelor acestuia. În esență, terapia ABA se concentrează pe dezvoltarea unor comportamente pozitive și îndepărtarea celor negative. Acest lucru se realizează prin utilizarea unor tehnici precum recompensele și pedepsele pozitive sau negative.

Cum funcționează Terapia ABA?

Terapia ABA se concentrează pe obținerea unui comportament pozitiv prin utilizarea unor recompense, cum ar fi întăritori: alimentari, sociali, jucării sau activități preferate. Terapia implică, de obicei, o evaluare psihologică inițială a comportamentului persoanei, urmată de dezvoltarea unui plan individualizat de tratament. Planul de tratament poate include sesiuni de terapie individuale sau în grup, acasă sau la școală. Terapia ABA poate fi intensivă, uneori necesitând până la 40 de ore pe săptămână. Ulterior, aceasta poate fi continuă pe o perioadă lungă de timp.

Cum se desfășoară terapia ABA?

Fiecare oră de terapie se desfășoară diferit, în funcție de copilul cu care lucrezi, vârsta pe care acesta o are, diagnosticul pe care l-a primit și stadiul de dependență pe care îl are față de mamă, această dependență fiind, de cele mai multe ori, des întâlnită și greu de manageriat. Orele de terapie dau rezultate, bineînțeles, cu atât mai mult atunci când părinții acceptă că cel mic necesită ajutor de specialitate și, totodată, muncesc spre a învăța cum să lucreze cu el și în mediul de acasă.

În terapia ABA se lucrează cu cei având TSA, ADHD ori alte tulburări de comportament sau dezvoltare.

În calitate de terapeut încă în formare, pot spune faptul că toată această experiență a început cu foarte mari rețineri, deoarece vedeam cât de multe responsabilități îmi sunt atribuite odată cu hotărârea de a deveni terapeut și, mai ales, odată cu implicarea mea în evoluția celor cu care lucrez.

Timpul a trecut și sunt foarte mândră de tot ceea ce fac. Este un sentiment greu de explicat atunci când vezi roadele muncii pe care o depui zi de zi cu toți acești copilași care au nevoie de noi.

Este o profesie grea, dar foarte frumoasă. Nu pot afirma faptul că nu există și momente de dificultate, mai ales când ai de-a face cu părinți care nu vor să accepte necesitatea cooperării cu terapeutul sau atunci când ai sarcina de a desfășura o oră de terapie cu un copil cu probleme de comportament cum ar fi: agresivitatea sau opozanța, însă cel mai important, în fiecare oră de terapie, este ca tu, cel ce ești terapeut, să-ți faci treaba așa cum trebuie, așa cum ai învățat și, uneori, așa cum simți.

Concluzie

În concluzie, din considerentele mele, terapia ABA este una dintre cele mai studiate și eficiente terapii disponibile pentru copiii cu tulburări din spectrul autismului. Această terapie se concentrează pe învățarea prin recompensare și poate fi adaptată pentru a răspunde nevoilor individuale ale copilului. Este important să rețineți că terapia ABA poate fi o opțiune eficientă, dar poate fi costisitoare și necesită timp și efort considerabil din partea părinților și terapeuților, motiv pentru care centrele, clinicile, locurile care conlucrează spre facilitarea accesului părinților la astfel de servicii sunt piese importante ale unui puzzle imens care, la final, construiește imaginea unui viitor adult funcțional.

Nicoleta Șufană
Terapeut ABA

Mai multe articole
Scroll to Top