Fă din tine o prioritate

Cuprins

În acest articol vei citi despre “iubirea de sine”.

Probabil că termenul este cunoscut, sigur te-ai întâlnit cu el cândva. Dar ce înseamnă?

Iubirea de sine pare un lucru simplu, pe care îl face toată lumea, poate pentru că așa ar fi normal sau poate nu. Poate pentru unii iubirea de sine nu există și este o formă de a spune că ești de fapt egoist, că te gândești numai la tine.

Este adevărat?

Ce înseamnă iubirea de sine?

Înseamnă să fii o prioritate în viața ta și prin asta să fii atent la emoțiile și la nevoile tale.

Ai observat cât de ușor este să ne uităm la nevoile și dorințele celorlalți? Cum ne aruncăm să-i salvăm pe cei din jurul nostru cu tot ce putem și cu toate sfaturile, dar cât de greu este să conștientizam propriile nevoi și să urmăm propriile sfaturi?

Este în regulă să fac din mine o prioritate?

Ca să funcționezi la performanța adevărată și să poți să îi ajuți și pe ceilalți, trebuie să devii tu o prioritate pentru tine, să devii conștient de nevoile tale și să lucrezi activ la menținerea unor obiceiuri sănătoase în viața ta.

Cu alte cuvinte răspunsul la întrebare este: da. A fi o prioritate pentru tine nu este doar în regulă, ci și necesar.

Cum facem asta?

Ca să cultivăm iubirea de sine, trebuie să devenim conștienți de noi înșine și de ceea ce facem peste zi.

Este foarte ușor să ne lăsăm purtați de valul cotidian, să devenim prinși în responsabilități, în muncă și în relațiile cu ceilalți și să uităm de noi.

Prin conștientizare de sine realizăm că uneori mergem prea departe și uităm să punem pauză, devenim atenți la emoțiile noastre, la ce trăim și de ce avem nevoie ca să ne fie bine.

Conștientizându-ți nevoile și trăirile, adu în viața ta și elemente care te îndeamnă să te iubești pe tine:

Ai grijă de tine și fă din asta o prioritate.

Când vorbesc de grija de sine, mă refer la sănătatea fizică și psihică. Oricine spune că o dietă sănătoasă și practicarea sportului din plin este cheia către o viață echilibrată , dar deși nu toți ne-am născut sportivi, putem încerca să ieșim mai mult la aer și să introducem în activitățile noastre de peste zi plimbări relaxante în parc sau oriunde ne simțim bine.

Să nu uiți de psihicul tău.

Să te bucuri de timpul tău liber, să fii prezent cu mintea și să înveți să te relaxezi. Controlează stresul și anxietatea și permite-ți să trăiești pentru tine și nevoile tale.

Fă ceea ce iți place, ori de câte ori ai ocazia.

Fă-ți timp pentru plăcerile tale. Învață lucruri noi care sunt în domeniul pasiunilor și dezvoltă-te. Mintea umană este curioasă și are nevoie constant de informații noi pentru a fi puternică.

Înconjoară-te de oameni care te ajută să crești.

Un anturaj pozitiv iți oferă oportunități de dezvoltare personală și te încântă cu prezența.

Lasă oamenii din jurul tău să te inspire și învață de la ei.

Stai în prezența celor care te fac să zâmbești și să te simți bine.

Bucură-te așadar de fiecare moment în care poți transforma clipele, în valori noi care să susțină excelent evoluția ta. Acolo unde există iubirea de sine și rănile vechi se vindecă mai ușor, dar și cele noi se produc mult mai greu.

Ruxandra Dragomir
Psiholog clinician

Scroll to Top