Evaluare kinetoterapeutică la adulți

Cuprins

Introducere

Kinetoterapia joacă un rol important în recuperarea și îmbunătățirea funcțiilor fizice pentru adulții care suferă de o varietate de afecțiuni. Indiferent dacă vă recuperați după o intervenție chirurgicală, gestionați durerea cronică sau vă reabilitați după o accidentare, o evaluare aprofundată a kinetoterapiei este piatra de temelie a unui plan de tratament eficient. Această evaluare este un proces cuprinzător care permite kinetoterapeuților să înțeleagă nevoile unice ale pacientului și să creeze programe de kinetoterapie personalizate pentru a promova recuperarea și funcționarea optimă.

Ce este o evaluare de kinetoterapie?

O evaluare de kinetoterapie este o evaluare inițială efectuată de un kinetoterapeut autorizat. Această evaluare include o revizuire detaliată a istoricului medical al pacientului, o examinare fizică și testare funcțională pentru a determina cauza principală a oricăror probleme și pentru a stabili o linie de bază pentru tratament.

Componentele unei evaluări de kinetoterapie

1. Revizuirea istoricului medical

 • Istoricul medical: Aceasta include orice leziuni anterioare, intervenții chirurgicale sau afecțiuni cronice care pot afecta starea actuală.
 • Starea actuală de sănătate: Discuție despre simptomele curente ale pacientului, medicamentele și orice factori relevanți ai stilului de viață (de exemplu, ocupația, nivelul de activitate).
 • Obiectivele pacientului: Înțelegerea obiectivelor personale ale pacientului și a așteptărilor de la terapie pentru a adapta planul de tratament în consecință.

2. Examen subiectiv

 • Evaluarea durerii: Evaluarea naturii, locației, intensității și duratei durerii.
 • Limitări funcționale: Identificarea activităților sau mișcărilor specifice care sunt dificile sau imposibile din cauza afecțiunii.
 • Percepția pacientului: Înțelegerea perspectivei pacientului asupra stării sale, asupra durerii și asupra modului în care aceasta îi afectează viața de zi cu zi.

3. Examinarea obiectivă

 • Observație: Evaluarea posturii, a mersului și a oricăror anomalii vizibile.
 • Palpare: Senzație de sensibilitate, umflare sau anomalii ale țesuturilor moi și articulațiilor.
 • Testarea amplitudinii de mișcare: Observarea limitei amplitudinii articulare.
 • Teste speciale: Efectuarea de teste specifice pentru a diagnostica anumite afecțiuni (de exemplu, testul McMurray pentru rupturi de menisc la genunchi).
 • Screening neurologic: Verificarea reflexelor și a coordonării pentru a identifica orice implicare neurologică.

4. Evaluare funcțională

 • Toleranța la activitate: Evaluarea cât de bine efectuează pacientul activitățile funcționale de bază (de exemplu, mersul pe jos, urcatul scărilor, șezând până în picioare).
 • Echilibrul și coordonarea: Evaluarea echilibrului și a coordonării pentru a determina riscul de cădere și necesitatea intervențiilor pentru îmbunătățirea stabilității.
 • Teste funcționale specifice: Folosind teste standardizate (de exemplu, test Timed Up and Go (TUG), test de mers pe șase minute) pentru a măsura mobilitatea funcțională și rezistența.

Importanța unei evaluări amănunțite

O evaluare cuprinzătoare a terapiei fizice este critică din mai multe motive:

 • Planificare personalizată a tratamentului: Înțelegând problemele și obiectivele specifice ale pacientului, terapeuții pot concepe un plan de tratament adaptat pentru a răspunde nevoilor individuale și a optimiza recuperarea.
 • Măsurare de bază: Stabilirea unei linii de bază permite urmărirea obiectivă a progresului în timp și ajustări ale planului de tratament după cum este necesar.
 • Identificarea cauzelor de bază: O evaluare amănunțită poate descoperi cauzele subiacente ale durerii și disfuncției care ar putea să nu fie imediat evidente, ducând la intervenții mai eficiente și mai bine direcționate.
 • Educația pacientului: Procesul de evaluare educă pacienții cu privire la starea lor și rațiunea din spatele planului lor de tratament, dându-i puterea să își asume un rol activ în recuperarea lor.

Concluzie

Evaluarea kinetoterapeutică pentru adulți este prima etapă în procesul de recuperare, oferind baza unui tratament și recuperare eficientă. Aceasta implică o evaluare detaliată a istoricului medical, examen fizic și funcțional și stabilirea de obiective în colaborare. Această abordare cuprinzătoare asigură că pacienții primesc îngrijire personalizată și eficientă, conducând în cele din urmă la rezultate îmbunătățite și la o calitate îmbunătățită a vieții. Dacă vă gândiți la kinetoterapie, înțelegeți că această evaluare inițială este o investiție în sănătatea și bunăstarea dvs., creând scena pentru o călătorie de recuperare de succes.

Angel Pădureț
Kinetoterapeut

Scroll to Top