Caută
Close this search box.

Consilierea parentală și consilierea familială – când și la care dintre ele apelăm?

Cuprins

Familia- între razboi și pace!

Pentru cei mai mulți oameni, familia reprezintă una dintre cele mai importante părți ale vieții lor. Familia poate fi o sursă de iubire, apreciere, suport și încurajare pentru majoritatea dintre noi. Este locul în care ne întoarcem atunci când avem nevoie să ne reîncărcăm, să ne odihnim, să ne simțim iubiți sau atunci când avem nevoie de mai multă motivație, o vorbă bună, un sfat sau un ajutor. 

Din păcate însă, așa cum familia poate să fie locul nostru plin de pace, liniște și iubire, la fel uneori se poate transforma într-un adevărat câmp de luptă. De la simple neînțelegeri până la certuri serioase, lipsă de comunicare, sentimente de furie, supărare sau chiar agresivitate uneori, cu toții știm că familiile noastre pot trece și prin perioade foarte dificile. Uneori, aceste perioade nu sunt atât de intense și pot trece de la sine, alteori se prelungesc și provoacă multă suferință membrilor săi.

Ce este consilierea familială?

Aici consilierea familială poate fi de ajutor. Ce reprezintă acest serviciu? 

Consilierea familială se ocupă cu gestionarea relațiilor dintre membrii unei familii în vederea îmbunătățirii lor. În ședințele de consilierie familială se discută problemele și dificultățile care apar în cadrul familiei, precum și posibile cauze ale acestora. Se abordează subiecte precum stilurile de comunicare defectuoase, conflicte nerezolvate, stabilirea unor limite sănătoase acolo unde este cazul, diverse situații de criză sau de impas prin care familia respectivă trece. Se pot aborda și subiecte specifice precum divorțul și impactul acestuia asupra membrilor familiei, infidelitatea, o boală fizică sau psihică a unui membru al familiei și alte astfel de situații dificil de gestionat.

Rolul psihologului în consilierea familială

Rolul psihologului este acela de a observa interacțiunile dintre membrii familiei, a evalua situația actuală și eventualele probleme și a crea un cadru propice pentru ameliorarea acestora. Se poate interveni cu diverse tehnici menite să aducă îmbunătățiri în modul de comunicare dintre membrii familiei, modul de gestionare și soluționare a conflictelor, găsirii mai ușor a unor căi de mijloc prin negociere și compromis, strategii mai eficiente de rezolvare a problemelor, respectarea limitelor personale sau îndeplinirea nevoilor. 

Cele mai multe abordări din acest domeniu privesc familia ca pe un sistem unitar în care fiecare membru este o parte importantă a acestui sistem și are o influență asupra funcționării lui. 

De aceea, este important ca membrii familiei să participe la ședințele de consiliere și să lucreze împreună pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.

Rolul relației părinte-copil și consilierea parentală

Există, însă, și situații în care problemele nu apar la nivel de familie ci mai degrabă în relația părinte-copil. Să fii părinte nu este întotdeauna ușor. 

Deși societatea ne spune că atunci când devii părinte, vei știi instinctiv ceea ce trebuie să faci, acest lucru nu este întotdeauna adevărat. 

În plus, a fi un părinte bun nu înseamnă doar să ai grijă ca copilul tău să aibă cele necesare pentru a crește sănătos, ci înseamnă să te îngrijești și de dezvoltarea lui psiho-emoțională, morală, socială, intelectuală. 

De asemenea, chiar dacă te vei strădui să ii oferi ceea ce are nevoie, acest lucru nu este suficient pentru a garanta o relație părinte-copil funcțională și sănătoasă. 

Este nevoie de prezență, atenție, afecțiune, iubire dar și de limite clare și disciplină. Uneori, chiar dacă luăm în considerare toate aceste aspecte, relația părinte-copil tot poate să fie una tumultoasă și greu de gestionat, în funcție de etapa de dezvoltare în care acesta se află, fără să mai menționăm că și părintele trece prin propriile sale provocări, cum ar fi stresul de la locul de muncă, probleme financiare, probleme în cuplu, etc.

Concluzie

Astfel, este evident de ce, uneori, putem simți nevoia de un ghidaj pentru a reuși să navigăm aceste ape turbulente. Atunci este momentul în care putem apela la un serviciu de consiliere parentală, în cadrul căreia un psiholog care are cunoștințe în psihologia copilului, dar și empatia și înțelegerea necesară, ne poate oferi suportul necesar pentru a învăța cum să gestionăm mai bine această relație în vederea îmbunătățirii ei. 

Consilierea parentală poate aduce multiple beneficii în viața noastră prin a ne ajuta să înțelegem mai bine dificultățile apărute în relația cu copilul, de unde vin ele și cum le putem ameliora astfel încât să ne bucurăm de o relație frumoasă și sănătoasă, benefică atât pentru noi cât și pentru copiii noștri.

Mara Romonți
Psihoterapeut

Mai multe articole
Scroll to Top