Camera senzorială pentru copiii cu autism – beneficii și recomandări

Cuprins

Camera senzorială reprezintă atât pentru copiii cu TSA, cât și pentru cei tipici, un spațiu adaptat nevoilor fiecăruia, în care, prin intermediul diferitelor instrumente și materiale de lucru care o îmbogățesc, este susținută integrarea aspectelor legate de mediul înconjurător, dar și de propria persoană.

Prin intermediul tehnicilor din terapia ABA, terapia prin joc sau ale psihoterapiei, are loc cunoașterea și experimentarea diferitelor percepții, menite a susține dezvoltarea armonioasă a fiecăruia.

Ghidajul terapeutic corespunzător susține interacțiunea dintre copil și noua lume digitalizată, oferind repere importante în conștientizarea propriului corp și a elementelor din jur.

Elementele esențiale prezente în camera senzorială digitalizată sunt videoproiectorul interactiv, tuburile mari cu bule de aer și joc de culori, setul de oglinzi acrilice convexe, perdeaua de fibră optică, dar și fotoliul luminos.

Videoproiectorul interactiv stimulează motric, prin deplasarea pe toată suprafața proiecției, totodată dezvoltând orientarea în spațiu și coordonarea. Stimularea cognitivă este realizată prin imersia copilului în mediul virtual creat, acționându-se în mod direct asupra atenției copilului. În continuare, se adaugă și gândirea, fiind motivată de căutarea de idei și soluții, spre rezolvarea jocului prezentat.

Tuburile mari cu bule de aer și joc de culori stimulează copilul cu autism multi-senzorial: tactil, vizual și din punct de vedere al temperaturii. În acest sens, atrage atenția, concentrarea și angajamentul, încurajând urmărirea vizuală, recunoașterea culorii dar și coordonarea ochi mână.

Setul de oglinzi acrilice convexe creează o imagine distorsionată, distractivă, care reflectă o lume interesantă pentru copii. Aceștia sunt gata să o exploreze, fiind stimulați să își recunoască cu mai multă ușurință corpul, dar și obiectele din jur. În acest sens, aptitudinile de observare se dezvoltă, odată cu o mai mare conștientizare a mediului.

Perdeaua de fibră optică oferă o stimulare tactilă și vizuală, prin culorile oferite camerei. Tot ceea ce este alb, fosforescent sau în culori neon, se va activa prin strălucire. Totodată, fibrele care intră în alcătuirea perdelei, se activează în lumina strălucitoare colorată. Expunerea în cadrul acestui element al camerei senzoriale liniștesc copilul și îi stimulează atenția asupra experienței perceptive.

Fotoliul luminos susține corpul în siguranță, oferind o ușoară mișcare de legănare și intervine în relaxarea musculară, prin stimularea senzorială vestibulară. Gama uimitoare de culori LED, conturează experiența relaxantă printr-un plus din punct de vedere vizual.

Copilul cu autism reușește prin intermediul camerei senzoriale să dezvolte noi căi de comunicare, axate pe senzorial, să își îmbogățească preferințele dar și să le exprime cu mai multă ușurință. El devine mai receptiv la relaționarea cu terapeutul, care devine facilitator în experiența virtuală și ghid în noua lume cu care ia contact. Totodată, sunt calmate tensiuni, anxietăți și este creat un spațiu propice relaxării, tocmai pentru că se realizează, într-un mod integrator, asimilarea elementelor din exterior, iar copilul reușește să participe activ la acest demers.

Roxana Stănescu
Psiholog Clinician

Scroll to Top