Autismul
Autismul este o tulburare neurologică și de dezvoltare care afectează persoana de la ușor la sever în sfera cognitivă, comportamentală și socială. Este afectat felul în care aceasta comunică și cum interacționează cu ceilalți, precum și învățarea și comportamentul. Tulburarea de autism are un spectru larg și se manifestă încă din primul an de viață al copilului.
Simptomele Autismului Infantil
Copiii cu autism pot prezenta diverse simptome, care includ:
- Plâns excesiv sau insuficient: Copilul poate plânge prea mult sau prea puțin.
- Apetit dificil: Are un apetit dificil, poate refuza anumite alimente.
- Agitație: Este agitat sau are comportamente repetitive.
- Lipsa interacțiunii sociale: Nu interacționează cu adultul, nu îi zâmbește înapoi.
- Lipsa contactului vizual: Nu te privește în ochi și pare deconectat de realitate.
- Nereacționarea la nume: Nu răspunde la nume sau alte sunete familiare.
Dacă copilul prezintă astfel de semne, este indicat să se apeleze la medic și să se înceapă terapia cât mai devreme, pentru a avea cele mai bune rezultate.
Psihiatria Pediatrică: Ce se Întâmplă la Medic?
De multe ori copiii care se confruntă cu tulburări psihice nu primesc tratament corespunzător datorită mai multor factori care intervin: pe lângă costurile tratamentului și a consultației, apare și frica față de tulburarea în sine în principal datorită stigmatizării și a neînțelegerii acesteia.
Evaluarea în Psihiatria Pediatrică
Psihiatria pediatrică (psihiatria pentru copii) încearcă să înțeleagă starea de sănătate mintală a unui copil sau a unui adolescent prin anumite metode de evaluare corespunzătoare. Evaluarea constă în analizarea mai multor aspecte, acestea fiind: biologice, sociale, psihologice, tulburări de comportament, tulburări mentale, emoționale și de dezvoltare.
Această observație se face deobicei pe bază de interviu, din care se obțin informații despre :
- Simptome și preocupări legate de starea copilului;
- Dezvoltarea copilului, istoric de boli, tratamente anteriore sau curente ;
- Istoricul sănătății familiale mentale și fizice;
- Relații de familie, prieteni, colegi.
Informațiile pot fi obținute de la reprezentanții legali / părinți sau cu permisiunea lor, și de la medicul de familie, profesori și alte rude care vor ajuta medicul psihiatru să obțină un raport cât mai detaliat privind starea de sănătate mintală a copilului.
Desfășurarea consultației la medicul psihiatru
Medicul va pune întrebări legate de problemele pe care le întâmpină părinții și copiii acasă, la școală sau în relațiile cu ceilalți. Ce dificultăți sunt, cum au apărut și cum au evoluat și se stabilesc care sunt factorii care cauzează simptomele.
Se va explora felul în care copilul relaționează cu persoanele din jur, dar și felul în care părinții relaționează cu el.
Se va observa dacă există probleme în alimentație, somn, dacă există și alte boli sau intervenții medicale sau dacă au existat probleme pe parcursul sarcinii.
Medicul psihiatru va evalua capacitatea copilului de a face față la stres, abilitățile lui academice, cognitive, aspecte de personalitate și aspecte sociale.
În urma acestor interviuri care se aplică atât la părinți/ tutorele legal cât și la copil prin întrebări ușoare, adecvate vârstei, se vor recomanda și analize de specialitate necesare care oferă informații detaliate legate de starea organismului: analize de sânge, RMN, etc. și evaluarea psihologică.
În funcție de evaluare și rezultate medicale, medicul va stabili un diagnostic, un plan de tratament și recomandări.
În cele mai multe dintre situații se recomandă terapia, aceasta fiind de mai multe feluri, depinde de nevoile copilului. Intervenția psihologică ajută la diminuarea unor simptome și duce la o dezvoltare mai bună a copilului.
Ruxandra Dragomir
Psiholog Clinician