Apel la empatie

Când am devenit mamă, nu știam ce înseamnă să fii părinte de copil cu autism. Acest diagnostic m-a luat prin surprindere, nu știam aproape nimic despre ce nevoi au acești copii, ce înseamnă cu adevărat, dar și ce responsabilități îți revin ca părinte al unui astfel de copil.

Ca părinți avem responsabilitatea pentru dezvoltarea copilului, iar atunci când copilul este diagnosticat cu autism sau orice altă dizabilitate, responsabilitatea noastră se amplifică.

Viața de părinte a unui copil cu autism se reduce la nevoile copilului, uitând că nu trebuie să transformăm viața noastră într-o cursă de anduranță și că scopul este de fapt acela de a-ți găsi echilibrul emoțional în acest context.

Acum privind puțin diferit situația, sunt de părere că responsabilitatea este la fel de importantă precum capacitatea de a fi răbdători; să acordăm afecțiune și să susținem fiecare etapă a dezvoltării copilului nostru este un alt aspect foarte important.

Iubirea necondiționată pe care o oferim copilului nostru este cea care va oferi noi orizonturi copilului.

Copiii cu autism au nevoie de validare a calităților, a progreselor, a emoțiilor lor. Ca părinte de copil special fac parte din tot felul de grupuri de părinți de copii speciali și asta mă ajută să aflu despre cum percep situația și parenting-ul în condițiile date și constat cu mare durere că toată lumea se concentrează pe anumite cazuri de copii recuperați, cazuri care sunt des publicate în mass-media, oamenii uitând că autismul este diferit pentru fiecare și că are legătură cu ritmul de dezvoltare, de aceea autismul este un spectru.

Acum, când M. Are 18 ani și mă gândesc la recuperarea ei, mă gândesc doar la cât de fericită este ea, la confortul ei interior, la cum se simte ea în raport cu lumea și în raport cu ea.

Sunt în acel moment în care îmi doresc pentru copilul meu să aibă o șansă după ce eu n-am să mai fiu. Misiunea mea este aceea de a arăta că și copilul meu știe și poate să facă o mulțime de lucruri, dar are nevoie de o societate care să se oprească din viteza în care trăiește și să dea dovadă de empatie și răbdare.

S.A.G.

Scroll to Top